Noi si Voi

Contactpersoon: De heer Akkersdijk

 

Het project Noi si Voi houdt zich bezig met de woonruimte en zorg voor verstandelijk gehandicapten. Zo is er een zorgboerderij/geitenhouderij in Gagesti gebouwd waar verstandelijk gehandicapte kinderen en volwassenen 'werken' en wordt er momenteel een woonhuis bij gebouwd waar zij kunnen wonen en waar er tegelijkertijd voor ze wordt gezorgd. Dit gebeurt ook in Murgeni. Tevens gaat er een medische post geopend worden met een huisarts en fysiotherapeut en gaat de weg naar de zorgboerderij verbeterd worden.

Noi si Voi laat jongeren en jong volwassenen die opgeborgen waren in desolate anonieme staatsinstituten weer aan het maatschappelijke leven deelnemen. Zij zorgt ervoor dat deze "afgeschreven" mensen weer een kans krijgen. Daartoe bouwt zij woonhuizen en reïntegreert deze kwetsbare jong volwassenen in de samenleving. Vervolgens organiseert Noi si Voi voor hen dagactiviteiten en eenvoudige werkzaamheden. Met dat laatste doel voor ogen is het plan ontstaan van een zorgboerderij.

logo noi si voi

Het gebied waar Noi si Voi werkt is grotendeels agrarisch; de bevolking leeft met de natuur en de dieren. Dat geldt zeker ook voor de mensen met een verstandelijke beperking. Voor hen is het bovendien van belang dat zij, zowel 's zomers als 's winters, een dagstructuur hebben. Een boerderij met dieren brengt dat automatisch met zich mee. Zij creëren met de zorgboerderij een voorbeeldfunctie voor het platteland. Zij willen laten zien, dat het voor het welzijn van deze doelgroep zeer bevorderlijk is een deel van hun dag in een beschutte agrarische werkplaats door te brengen.

 

In juni 2009 heeft er een grote brand gewoed op de zorgboerderij door kortsluiting. Het dak is voor een groot deel verwoest en een heel deel van de boerderij is ingestort. Ook een groot deel van de inboedel is verloren gegaan en de verzekering dekt maar een deel van de schade. Daarom besloot SBB om nog een bijdrage aan de zorgboerderij te geven, zodat de voortgang van dit project verder kan worden gezet. Het project is in 2010 afgerond.

 

Wat is er nog meer allemaal bereikt?

  • Er is een begin gemaakt met de ventilatie in de badkamer. Dit moest dwars door het gebouw: 11,5 meter. Dit gaat nog omtimmerd worden.

  • De eerste dag kwam de burgemeester op bezoek om kennis te maken.

  • De timmerman van het project, Sandu, verdient 12,50 per dag.

  •  De trap is afgemaakt, wel met slecht hout. Zal later weer opnieuw moeten worden gedaan.

  • In het huis van Noi si Voi in Giurcani wonen zeven jongens. Een van hen (de schoenmaker Vasile) heeft wel 50 paar schoenen gerepareerd, het geld wat hiermee is verdiend kan ook weer gebruikt worden voor de verdere verbetering van de zorgboerderij.

  • Nadat vorig jaar een groot deel van de zorgboerderij was afgebrand, is er dit jaar heel veel werk verricht en is het afgelopen jaar weer alles hersteld.

  • Er is een gloednieuwe tractor aangeschaft zodat volgende jaar de eerste zelfverbouwde oogst binnengehaald kan worden.

  • 40 Nederlandse vrijwilligers zijn afgelopen jaar volop bezig geweest met het helpen in de zorgboerderij. Dit tot groot vermaak van de inwoners en er is dan ook veel bereikt samen met deze fantastische mensen. 

Wat zijn de plannen voor volgend jaar? 

  • Op de boerderij worden vier hoofdactiviteiten ontwikkeld:

             a.       Kantine en kaasmaken

             b.       Agrarisch landbouw, groentetuin en erfonderhoud

 c.        Dierenverzorging en melken

 d.       Hout: bomen aanplant en verzorging, hout zagen voor de verkoop als stookhout. 

  • De boerderij gaat ook nieuwe bewoners krijgen: geiten!
  • Twee jongens die op dit moment in het woongedeelte van de zorgboerderij verblijven zijn uitgenodigd om volgend jaar bij twee vrijwilligers te gaan logeren. Dit is weer een stapje dichterbij zelfstandigheid.

 

Ook voor 2015 zijn er weer mooie plannen. Er zullen nieuwe investeringen plaats gaan vinden maar ook renovaties zodat alle projecten werkzaam kunnen blijven. Kort maar krachting zijn de volgende plannen:

  • De aanleg van elektriciteitbenodigdheden voor een tweede stal bij de zorgboerderij
  • Gasverwarming voor het huis
  • Een strohakselaar voor de boerderijdieren
  • De aanleg van een septic tank

Omdat het blijkbaar goed loopt op de zorgboerderijg en SBB met plezier ziet hoe goed het gaat met de bewoners van de zorgboerderij zal ook aan deze plannen financieel worden bijgedragen. Hopelijk zal in de zomer van 2015 dan alles weer op rolletjes lopen.

-----------------------------------------------------

HEDEN: Het kinderboerderijproject loopt goed. Er zijn op dit moment 50 melkgeiten die verzorgd worden door de bewoners van de boerderij en zij brengen ook behoorlijk wat melk op. Zoveel zelfs dat er besloten is kaas van te maken en wekelijks te verkopen in Iasi, om op deze manier wat inkomsten te creëren voor de zorgboerderij. Per week wordt een van de bewoners uitgekozen om mee te gaan. Zo komen ze in de samenleving en ziet de samenleving dat er ook gehandicapte mensen zijn waarmee je gewoon kunt leven. Voor de uitgekozen jongeren geldt dat zij zijn betrokken bij de verkoop van het product, wat op hun boerderij is gemaakt. Ze krijgen individuele aandacht en beleven van alles. Een win-win-situatie dus!

Tevens gaat er weer een open dag worden georganiseerd voor de familie van de bewoners van de boerderij en ieder ander die geïnteresseerd is. Op deze manier kan getoond worden wat er op de boerderij gebeurd en zal er hopelijk een brug worden geslagen tussen de bewoners en de mensen in de gemeente.

Er zijn ook weer nieuwe foto's gemaakt van de zorgboerderij, de bewoners en de melkgeiten. Deze kunt u in het onderstaande fotoboek weer bekijken!

    

Veel meer informatie over Noi si Voi vindt u op de eigen site: www.noisivoi.nl

  

Klik hieronder op de link voor het fotoboek:

Fotoboek Noi si Voi