Ard el Amal

Contactpersoon: De heer Broeders

 

Stichting Ard el Amal is een stichting die dagbesteding realiseert voor verstandelijk gehandicapten in de omgeving van Luxor, Egypte. Samen met een Egyptische partner is een groot project gestart op 5 hectaren grond in de woestijn. Momenteel zijn al een dagcentrum, een boerderij, een keramiekwerkplaats, een shadowplace voor theedrinken, een fruitboomgaard en een ambachtswerkplaats gerealiseerd.

Géén school, géén werk, géén recht van bestaan. In Egypte is dat vaak de harde werkelijkheid voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Sommigen leven zelfs op straat, niet in staat zelf iets aan hun situatie te veranderen. Stichting Ard El Amal is in 2003 opgercht en zet zich in voor deze mensen en wil hen een plek bieden waar zij terecht kunnen voor dagbesteding en begeleiding. Een plek waar zij zichzelf kunnen zijn, maar ook een plek waar hun familie/naasten terecht kunnen met vragen over de zorg en opvoeding van hun kind met een beperking. Het plan ligt er, de contacten met lokale instanties zijn gelegd en het team is samengesteld, alleen de realisatie moet nog een feit worden.

Op het gebied van begeleiding en verzorging van mensen met een beperking valt er in Egypte nog veel te behalen. Zo zijn er slechts 68 voorzieningen in het hele land waar mensen met een beperking tercht kunnen. En van deze voorzieningen kan vaak enkel gebruik gemaakt worden wanneer de familie maar genoeg betaalt en wanneer een kindje kan lopen en praten. Voor veel arme families is dat helaas geen optie. En kinderen met een ernstige meervoudige beperking worden bij de school afgewezen omdat ze niet aan de voorwaarden voldoen. Kinderen die op een lager niveau functioneren moeten bij gebrak aan passende dagopvang thuisblijven waar moeder vaak alleen, zonder enige kennis en begeleiding voor de zorg komt te staan.

Het dagcentrum in Luxor vult een leegte op voor ruim 50 ouders en gezinnen met een kindje met een beperking, aangezien er momenteel geen opvangmogelijkheid in de buurt van Luxor is waar zij hun kind naartoe kunnen brengen. Om duurzaamheid en zelfstandigheid te kunnen realiseren komt er op het dagbestedingsterrein ook een boerderij waar dieren worden gehouden en fruit en groente worden geteeld, een winkel om de producten te verkopen en een theetuin voor bezoekers. Zo sluit Ard el Amal aan bij de belangrijke inkomstenbronnen voor veel families, door herkenbare activiteiten aan te bieden.

Stichting Ard el Amal, oftewel Land of Hope, wil kinderen met een beperking en hun families een waardevolle en leerzame dagbesteding bieden. Het doel van Ard el Amal is het welzijn bevorderen van kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking in de regio Luxor in Egypte.

 

SBB wordt nu gevraagd voor een bijdragen om faciliteiten te realiseren waar dagbesteding en begeleiding plaats kan vinden. De basis hiervoor ligt er al, maar omdat er in Egypte geen zorgbudgetten zijn om kinderen en volwassenen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking zorg en begeleiding te bieden zal Ard al Amal op een andere manier moeten zorgen voor ondersteuning bij dit project. SBB zal zich met plezier inzetten voor dit project en is benieuwd naar de vooruitgang die zij zal boeken!

 

Voor meer informatie over dit project kunt u de eigen website van de stichting raadplegen: www.ardelamal.nl

 

Klik hieronder voor het fotoboek van dit project:

Fotoboek Ard el Amal